HW-gemeenten als één van de eerste gemeenten aangesloten op Europees identificatienetwerk eIDAS

 • HW-gemeenten als één van de eerste gemeenten aangesloten op Europees identificatienetwerk eIDAS

  De vijf Hoeksche Waardse gemeenten zijn als één van de eerste gemeenten in Nederland succesvol aangesloten op het eIDAS-netwerk. eIDAS maakt grensoverschrijdend authenticeren mogelijk. Inwoners en bedrijven kunnen dankzij eIDAS eenvoudiger overheidsdiensten afnemen in een ander land.

  Wat is eIDAS?

  eIDAS staat voor ‘Electronic Identification and Trust Services for electronic transactions in the Internal Market’. Om de digitale grenzen binnen Europa weg te nemen, zijn de lidstaten van de Europese Unie vanaf september 2018 verplicht elkaars identificatiemiddelen te accepteren voor grensoverschrijdende dienstverlening van de overheid. Dit maakt het voor alle inwoners en bedrijven binnen Europa mogelijk digitaal zaken te doen met buitenlandse overheden met hun eigen elektronische identificatiemiddel.

  Uitbreiding van dienstverlening

  Margriet de Zoete (projectgroep dienstverlening van de Hoeksche Waardse gemeenten): “De gemeenten in de Hoeksche Waard hebben de kwaliteit van hun dienstverlening hoog in het vaandel staan. We vinden het belangrijk dat inwoners en bedrijven eenvoudig digitaal zaken met ons kunnen doen. Toen ICT Samenwerking Hoeksche Waard (ISHW) aanbood om namens de vijf gemeenten onderdeel uit te maken van een pilot-groep om de eIDAS-oplossing voor ons uit te werken, stonden we hier direct voor open. Inmiddels zijn we, net als gemeente Wassenaar en Voorschoten, succesvol aangesloten op het eIDAS-netwerk en daar zijn we met recht trots op!”

  In de praktijk

  “Voor Nederlanders die in het buitenland wonen en daardoor niet in het bezit zijn van DigiD is het nu bijvoorbeeld mogelijk om bij de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland of Strijen digitaal een afschrift uit de burgerlijke stand aan te vragen. Ze kunnen inloggen met hun eigen authenticatiemiddel. Ook voor niet-Nederlanders die in één van deze gemeenten verblijven heeft eIDAS veel voordelen. Ze hoeven niet meer speciaal naar het gemeentehuis te komen voor een afschrift, maar regelen dit online.”

  Naast iDEAL-, ook creditcardbetalingen mogelijk

  Margriet vervolgt: “We zijn bovendien blij te kunnen melden dat we nog een stap hebben gemaakt in het verbeteren van onze online dienstverlening: de vijf gemeenten accepteren bij online betalingen naast iDEAL sinds kort ook twee van de meest gebruikte creditcards; Mastercard en Visa Card.”

  Kijkje in de toekomst

  De komende tijd worden steeds meer Europese landen op het eIDAS-netwerk aangesloten.  Daarmee wordt het voor inwoners en bedrijven veel eenvoudiger om digitaal zaken te doen met buitenlandse overheden. Informatie over de werking van eIDAS is te vinden op de website www.eIDAS2018.eu of te bekijken via dit YouTube-filmpje: https://youtu.be/JjbCIw3dpOY.

U bent hier:Home | Publicaties | HW-gemeenten als één van de eerste gemeenten aangesloten op Europees identificatienetwerk eIDAS

Bezoek: Sportlaan 22, 3299 XG Maasdam
Post: Sportlaan 22, 3299 XG Maasdam
088 - 647 13 99 
servicedesk@ishw.nl